U bent hier:

Opleiding

LST Bachelor

De bachelor opleiding Life Science & Technology (LST) is een gezamenlijke opleiding van de Universiteit Leiden en de TU Delft. Je profiteert van de kennis en faciliteiten van twee universiteiten en ontvangt na afronding van de studie één diploma waarop beide universiteiten staan vermeld. Je combineert de vakgebieden wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie om de levende cel te bestuderen. Je leert doorgronden hoe de cel is opgebouwd en hoe processen die zich in de cel afspelen, leiden tot bijvoorbeeld gezondheid of ziekte. Op die manier kunnen toepassingen worden bedacht om de werking van cellen te beïnvloeden.

Aan de Universiteit Leiden ligt de nadruk meer op het fundamentele onderzoek. Biochemie staat hier centraal, zo leer je over genetica, eiwitvouwing, DNA/RNA-interacties en bijvoorbeeld de therapeutische doeleindes hiervan.

Aan de TU Delft ligt de nadruk meer op het toegepaste onderzoek. Biotechnologie staat hier centraal, zo leer je over industriële toepassingen van fermentatie, de werking van enzymen en het verduurzamen van bepaalde cellulaire processen.

Meer informatie over deze bachelor kan je op de websites van de Universiteit Leiden en de TU Delft vinden of via het opleidingsteam:

Studieadviseur

De studieadviseur van de BSc LST is Lianne Reinders. Zij is verantwoordelijk voor goed advies en informatie naar alle bachelor studenten. Je kan haar benaderen voor al je problemen omtrent het onderwijs en vragen over de examens, je studieplan, studievertraging, universitaire regels en meer. Ze adviseert en helpt je graag met al je vragen!

Telefoon +31 (0) 71 527 4634 (Leiden) en +31 (0) 15 27 82413 (Delft)
Email studieadviseur.lst@lic.leidenuniv.nl
Kamer DM216 (Leiden) en B0.120 (Delft)

 

 Opleidingscoördinator

De opleidingscoördinator van BSc LST is Helmi Schlaman. Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van de bacheloropleiding. Ze is ook verantwoordelijk voor de informatievoorziening naar studenten. Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor de instroom van nieuwe bachelor studenten. Heb je vragen over de toelating en de applicatie voor onze bachelor? Neem dan contact met haar op!

Telefoon +31 71 527 6991
Email schlamanwrm@chem.leidenuniv.nl
Kamer DM218 (Leiden)

 

 Opleidingsdirecteur

De opleidingsdirecteur van de BSc LST is Marcellus Ubbink. Hij is eindverantwoordelijke van de gehele bachelor LST. Zo is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit, inhoud en organisatie van onze bachelor. Hij maakt daarnaast ook het beleid voor de bachelor.

Telefoon +31 71 527 4628
Email od-bachelor-lst@lic.leidenuniv.nl
Kamer EE219 (Leiden)

 

LST Master Leiden

De Life Science & Technology master aan de Universiteit Leiden is een hele diverse master. In deze master bouw je voort op de opgedane kennis van de bachelor en wordt je academisch geschoold om complexe problemen zelfstandig op te lossen. In deze master heb je een scala aan vakken waar je zelf de voor jouw meest interessante vakken uit kan kiezen. In deze master leer je alles over de levende cel. Welke processen er binnenin afspelen en hoe je deze zou kunnen manipuleren. Je staat in close contact met het Leiden Institute of Chemistry (LIC). In het LIC gaat het onderzoek voornamelijk over het ontwerpen en de synthese van chemische en bio-moleculaire processen, maar ook onderzoek in celbiologie en moleculaire biologie. Hierbij willen we graag begrijpen hoe fundamentele cellulaire processen en mechanismes van ziektebeelden werken. Ook gebruiken we technologie om deze systemen te manipuleren voor therapeutische doeleinde. Deze aspecten komen daarom ook voor in deze master. Er kan niet alleen onderzoek gedaan worden in het LIC maar ook in andere hoogwaardige instellingen en ziekenhuizen zoals het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), Erasmus Medisch Centrum, Nederlands Kanker Instituut (NKI) en in het buitenland.

De master bestaat uit vier specialisaties:

In de Research and Development specialisatie leer je oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke problemen zoals die voorkomen in gepersonaliseerde geneeskunde, chemische biologie en duurzaam gebruik van biologische bronnen. Daarnaast werk je twee jaar lang full time aan training en specialisatie. De meeste studenten vervolgen na deze specialisatie hun carrière als onderzoeker in een PhD positie.

De Educatie specialisatie bereidt je voor op een carrière als hoogwaardig docent in het voortgezet onderwijs in Nederland. Met deze specialisatie wordt je docent scheikunde en/of biologie. Aangezien je wordt voorbereid als docent in Nederland, wordt deze specialisatie alleen in het Nederlands gegeven. Daarnaast kan deze master specialisatie worden beschouwd als de voortzetting van de educatieve minor.

De Communicatie en Maatschappij specialisatie specialiseert zich in de wisselwerking tussen wetenschap en maatschappij. In deze specialisatie overbrug je de kloof tussen experts en het publiek, door kwalitatief hoogstaand onderzoek in life sciences te combineren met uitgebreide training in wetenschapscommunicatie. Na voltooiing heeft de student de nodige kennis en vaardigheden verworven om ofwel wetenschapscommunicator te worden met een sterke LST-achtergrond, of een onderzoeker met een communicerende denkwijze.

Tijdens de Business Studies specialisatie combineer je hoogwaardig onderzoek in life sciences met training in management en ondernemerschap. Je leert over analytische kaders en vaardigheden voor managementbeslissingen. De nadruk van de bedrijfsspecialisatie ligt op de toepassing van deze kaders en vaardigheden in de context van R&D-intensieve organisaties. Na voltooiing heb je de nodige kennis en vaardigheden verworven om leidinggevende verantwoordelijkheden op te nemen in zijn/haar werk.

Meer informatie over deze master kan je op de website van de Universiteit Leiden vinden of via het opleidingsteam:

Studieadviseur

De studieadviseur van de MSc LST & MSc Chemistry is Hilde Zwaan. Zij is verantwoordelijk voor goed advies en informatie naar alle master studenten. Je kan haar benaderen voor al je problemen omtrent het onderwijs en vragen over de examens, je studieplan, studievertraging, universitaire regels en meer. Ze adviseert en helpt je graag met al je vragen!

 

Tel: +31 71 527 6259

Email: msc-studyadviser@lic.leidenuniv.nl

Kamer: EM3.16 (Gorlaeus Building)

Opleidingscoördinator

De opleidingscoördinator van MSc LST & MSc Chemistry is Miriam Moester. Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van beide masters. Ze is ook samen met Hilde Zwaan verantwoordelijk voor de informatievoorziening naar studenten. Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor de instroom van de master studenten. Heb je vragen over de toelating en de applicatie voor deze master? Neem dan contact met haar op!

 

Tel: +31 71 527 4416

Email: msc-coordinator@lic.leidenuniv.nl

Kamer: EM 3.16 (Gorlaeus Building)

 Opleidingsdirecteur

De opleidingsdirecteur van de MSc LST & MSc Chemistry is Lies Bouwman. Zij is eindverantwoordelijke van de gehele master LST en Chemistry. Zo is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit, inhoud en organisatie van beide masters. Ze maakt daarnaast ook het beleid voor beide masters.

 

Tel: +31 71 527 4550

Email: od-chemistry@lic.leidenuniv.nl

Kamer: EE3.19 (Gorlaeus Building)

LST Master Delft

De cel is de bouwsteen van het leven – het kleinste onderdeel met de karakteristieken van een levende systeem. Life Science & Technology bouwt voor op fundamentele en toegepaste kennis in biologie, scheikunde, natuurkunde, informatica, farmacie en wiskunde om de geheimen van de cel te begrijpen. Je ontwikkeld je kennis op het gebied van biotechnologie nog verder met een interconnectie tussen de sub-velden zoals cellulaire metabolisme en industriële fermentatie. Je ontwikkeld ook een master niveau in onderdelen zoals (bio)chemie, industriële genetica, metabole engineering en fysiologie en/of biochemische engineering afhankelijk van de specialisaties. In de vakken die je kiest wordt je gestimuleerd en uitgedaagd om kritisch te lezen en denken over wetenschappelijke literatuur. De Life Science en Technology master in Delft bestaat uit drie specialisaties ook wel tracks genoemd, die elk hun uitdrukking vinden in specialisatie specifieke vakken en in het onderwerp van het masteronderzoeksproject. Het is mogelijk om meerdere tracks tegelijkertijd te volgen. Het tweede jaar bestaat uit een Industrial Internship en een masteronderzoeksstage met thesis bij een onderzoeksgroep.

De master bestaat uit drie specialisaties:

De specialisatie Biocatalysis integreert enzymologische, bio-organische, bio-anorganische en proteïne-analytische kennis, met als doel de studenten begrip van de principes van biokatalyse te geven. De specialisatie biedt theoretische en praktische richtlijnen met betrekking tot de bepaling van structuur en functie van enkele enzymen of meerdere enzymen (proteomics/MS).

Biochemical Engineering houdt zich bezig met nieuwe processen waarbij cellen of delen van cellen betrokken zijn, zoals enzymen, waarbij de cellen of cel onderdelen leven op duurzame grondstoffen. Deze specialisatie focust zich op het begrijpen van biologische en fysisch-chemische processen door het voorspellen van industriële processen door middel van wiskundige modellen

De Cell Factory specialisatie richt zich op het ontwerp, het begrip en de optimalisatie van levende cellen als ecologische en economisch duurzame productiesystemen. De vakken in deze specialisatie presenteren en integreren de wetenschappelijke kennis die nodig is om cellen en gemeenschappen te gebruiken voor de productie van waardevolle componenten, gaande van voedselingrediënten tot brandstoffen.

Meer informatie over deze master kan je op de website van de TU Delft vinden of via het opleidingsteam:

Studieadviseur

De studieadviseur van de MSc LST is Ellen Winkler. Zij is verantwoordelijk voor goed advies en informatie naar alle master studenten. Je kan haar benaderen voor al je problemen omtrent het onderwijs en vragen over de examens, je studieplan, studievertraging, universitaire regels en meer. Ze adviseert en helpt je graag met al je vragen!

 

Tel: +31 15 27 85640

Email: ellen.winkler@tudelft.nl

{{kantoor info onbekend}}

Opleidingscoördinator

De opleidingscoördinator van MSc LST is Mirjam van der Geur. Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van beide masters. Ze is ook samen met Ellen Winkler verantwoordelijk voor de informatievoorziening naar studenten. Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor de instroom van de master studenten. Heb je vragen over de toelating en de applicatie voor deze master? Neem dan contact met haar op!

 

Tel: +31 (0)15 27 88718

Email: vanderGeur@tudelft.nl

Kamer: B0.120 (Building 58)

Beschikbaar op maandag/dinsdag/donderdag en vrijdag van 8:00-14:00

 Opleidingsdirecteur

De opleidingsdirecteur van de MSc LST is Ulf Hanefeld. Hij is eindverantwoordelijke van de gehele master LST. Zo is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit, inhoud en organisatie van deze master. Hij maakt daarnaast ook het beleid voor deze master.

 

Tel: +31 (0)15 27 89304

Email: Hanefeld@tudelft.nl

Kamer: 210 (Building 58)

Andere Masters

Met een bachelor LST ben je ontzettend breed opgeleid. Je kan heel veel verschillende master programma’s aan de TU Delft, Universiteit Leiden of andere universiteiten volgen. We snappen dat een master keuzen vrij lastig kan zijn en daarom heeft S.V. LIFE een mastergids gemaakt om je op weg te helpen met het kiezen van een juiste master. In deze mastergids kun je (bijna) elke mogelijke master vinden die je met een bachelor LST kunt volgen. Daarnaast vind je ook van de meeste studies een persoonlijke evaluatie van een student die de master volgt of heeft gevolgd. Voor sommige masters is een pre-master van een aantal EC nodig. Twijfel je of je een master kan volgen of heb je andere vragen, mail dan naar de studieadviseur van de desbetreffende master of mail naar de Commissaris Onderwijs Master van S.V. LIFE.

{{Mastergids downloadknop}}